Posvícenské koláče nejen na posvícení

„Nejezte to teplý, bude vás bolet břicho!“ říkávala nám vždycky babička, když jsme jí kradli ještě horké koláče přímo z plechu, chvilku vytaženého z trouby.

Nebolelo nás nikdy, ale stejně to samé říkám teď svým dětem. Taky na to kašlou…

Babiččiny vyhlášené koláče, co zůstávaly měkké a vláčné i týden si nechám na jindy, protože postup je přece jen trochu složitější, ale dnes bych se s vámi chtěla podělit o recept, který fakt miluju. Ani nevím, kde jsem k němu přišla, ale nedám na něj dopustit.

Jestli se vám ohlásí nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte nic ke kávě nebo prostě dostanete chuť na tuhle klasiku, pusťte se do toho. Za hodinu máte i upečeno.

Výhoda tohoto těsta je, že se nemusí nechávat kynout. Prostě vypracujete a uděláte koláče. Navíc je krásně pružné a díky tuku se nepatlá a nelepí na ruce, takže odpadá podsypávání moukou a podobné zdržovačky.

Jedinou nevýhodou je, že musíte dát dostatek náplně, protože tohle těsto samo o sobě je do druhého dne tuhé a díky náplni zůstává vlhké a vláčné. Ikdyž… ono vám toho na druhý den stejně moc nezbude.

Budeme potřebovat:

500g polohrubé mouky
špetka soli
1,5 dcl mléka
kostka droždí (42g)
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
250g másla nebo hery
2 vejce
náplně, povidla, drobenku

 


Postup:

Mouku nasypeme do mísy. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme cukrem a mačkáme vidličkou, dokud nevznikne tekutá kašička. Přidáme všechny přísady k mouce a nakonec nalijeme droždí. Vypracujeme těsto.

TIP: Pokud nemáte máslo rozměklé, rozpusťte ho v kastrůlku, přilijte do něj studené mléko (ať nemusíte čekat až zchládne) a přelijte do mísy ostatním přísadám.

Těsto na vále nebo prkénku rozdělíme na 12 bochánků, které buď rozplácneme ne pekáč s pečicím papírem a pomažeme vrstvou povidel, tvarohu, ricotty (návod jak si vyrobit domácí ricottu najdete ZDE) nebo čím vás napadne, nebo si s tím pohrajeme a dáme náplň i dovnitř (já dávám dovnitř tvaroh nebo ricottu a povidla nahoru). Nezapomeneme na drobenku nahoru.

Pečeme na 200° až jsou okraje dozlatova.

Tvarohová (ricottová) náplň
0,5 kg tvarohu nebo ricotty
2 žloutky
vanilkový cukr podle chuti
rozinky

Chcete vědět, jak si vyrobit domácí tvaroh nebo ricottu? Přijďte na kurz.

 

Drobenka:
2 lžíce změklého másla
5 lžic moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky

 

Tak dobrou chuť!

Vaše Zuzka

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.