Už jsem pár receptů na frgály vyzkoušela, ale pořád to nějak nebylo ono. Ale před nedávnem jsem někde narazila na tento… A jsou prostě boží.
Na 3 koláče o průměru cca 30 cm budeme potřebovat:
500 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru
kostka droždí (42g)
250 ml mléka
125 g rozpuštěného másla nebo sádla
75 g mletého cukru
špetka soli
2 žloutky
Na potření:
100 g rozpuštěného másla
50 ml rumu
Postup:
Droždí nadrobíme do misky a zasypeme trochou cukru. Lžičkou mícháme, dokud nevznikne tekutá kašička.
Sypké suroviny dáme do mísy, rozpustíme si máslo nebo sádlo a nalijeme do něj mléko, aby tuk nebyl horký. Přidáme kvásek a ostatní přísady a vypracujeme těsto. Necháme 60 minut kynout.
Těsto vyklopíme, propracujeme a rozdělíme na tři bochánky. Každý bochánek vyválíme do kulatého tvaru (já válím přímo na pečícím papíru, se kterým to potom přendám na plech), potřeme náplní a posypeme drobenkou. Pečeme na 180° cca 15 – 17 minut.
Po upečení potřeme okraje ještě horkého koláče máslem s rumem a důkladně pokapeme i náplň.
Náplně:
TVAROHOVÁ
500 g tvarohu (můžeme použít i Ricottu – návod na výrobu Ricotty můžete stáhnout ZDE)
2 žloutky
vanilkový cukr podle chuti
můžeme přidat i rozinky nebo citronovou kůru
POVIDLOVÁ
250 g povidel
50 – 100 g cukru podle chuti
2 lžíce rumu
citronová kůra
MAKOVÁ
200 g mletého máku
250 ml mléka
60 – 80 g cukru
20 g vanilkového cukru
špetka mleté skořice
lžíce povidel
lžíce rumu
Mák zalijeme mlékem a zahříváme do zhoustnutí (za stálého míchání). Přidáme ostatní ingredience a promícháme.
PŘEJU PŘÍJEMNÉ PEČENÍ A DOBROU CHUŤ!
Zuzka