Frgály – upéct poklad z Valašska zvládnete snadno

Pokud je milujete stejně jako já, upečte si je doma. S tímhle receptem se zaručeně povedou.

Už jsem pár receptů na frgály vyzkoušela, ale pořád to nějak nebylo ono. Ale před nedávnem jsem někde narazila na tento… A jsou prostě boží.

Na 3 koláče o průměru cca 30 cm budeme potřebovat:

500 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru
kostka droždí (42g)
250 ml mléka
125 g rozpuštěného másla nebo sádla
75 g mletého cukru
špetka soli
2 žloutky

Na potření:
100 g rozpuštěného másla
50 ml rumu

Postup:

Droždí nadrobíme do misky a zasypeme trochou cukru. Lžičkou mícháme, dokud nevznikne tekutá kašička.

Sypké suroviny dáme do mísy, rozpustíme si máslo nebo sádlo a nalijeme do něj mléko, aby tuk nebyl horký. Přidáme kvásek a ostatní přísady a vypracujeme těsto. Necháme 60 minut kynout.

Těsto vyklopíme, propracujeme a rozdělíme na tři bochánky. Každý bochánek vyválíme do kulatého tvaru (já válím přímo na pečícím papíru, se kterým to potom přendám na plech), potřeme náplní a posypeme drobenkou. Pečeme na 180° cca 15 – 17 minut.

Po upečení potřeme okraje ještě horkého koláče máslem s rumem a důkladně pokapeme i náplň.

Náplně:

TVAROHOVÁ
500 g tvarohu (můžeme použít i Ricottu – návod na výrobu Ricotty můžete stáhnout ZDE)
2 žloutky
vanilkový cukr podle chuti
můžeme přidat i rozinky nebo citronovou kůru

POVIDLOVÁ
250 g povidel
50 – 100 g cukru podle chuti
2 lžíce rumu
citronová kůra

MAKOVÁ
200 g mletého máku
250 ml mléka
60 – 80 g cukru
20 g vanilkového cukru
špetka mleté skořice
lžíce povidel
lžíce rumu

Mák zalijeme mlékem a zahříváme do zhoustnutí (za stálého míchání). Přidáme ostatní ingredience a promícháme.

PŘEJU PŘÍJEMNÉ PEČENÍ A DOBROU CHUŤ!

Zuzka

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.