Dort Panna cota s jogurtem

Vypadá luxusně a přitom příprava není vůbec složitá. Rozhodně s ním neurazíte ani na nějaké oslavě, ale u nás se dělá i třeba na víkend ke kafi. Jenom počítejte s časem na ztuhnutí.

Na piškotový korpus budeme potřebovat:

3 malé nebo 2 větší vejce
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce hladké mouky
cukrářské piškoty

Vejce a cukr ušleháme do pěny opatrně vmícháme mouku. Nalijeme do kulaté formy o průměru 25 cm, kterou jsme si vymazali tukem a vysypali polohrubou moukou. Pečeme na 250° cca 8 minut do zlatova. Necháme zchladnout a po obvodu vyskládáme cukrářské piškoty rozkrojené napůl.

Náplň:
600 g smetany
600 g jogurtu
4 lžíce cukru
vanilka
20 g plátkové želatiny

Poleva:
200 g bílé čokolády
100g smetany

Želatinu si namočíme do vody a mezitím ohřejeme smetanu, cukr a vanilku tak, aby byla směs horká (POZOR nesmí vařit!). Želatinu vymačkáme a metličkou ji rozmícháme v horké směsi dokud se úplně nerozpustí.
Nakonec přidáme jogurt. Nejlepší je na to ruční šlehač.

Polovinu směsi nalijeme do formy, dáme vrstvu ovoce (u nás vedou borůvky a maliny) a opatrně dolejeme zbytek. Necháme v lednici ztuhnout.

Ohřejeme smetanu i čokoládu a smícháme dohromady. Já dávám ohřát do mikrovlnky, ale u čokolády pozor, aby se nepřipálila. Je potřeba ohřívat postupně a třeba po 30s promíchávat.

Polevu nalijeme na ztuhlý dort, ozdobíme ovocem a necháme vychladit.

Tak dobrou chuť!

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.