Babiččin tvarohový dort

Tento dort nám dělala babička a maminka, když jsme byli děti. Ani jedna už tu není, ale kdysi asi před dvaceti lety mě nějak osvítilo a napsala jsem si recept. Je pravda, že ty dvě se s tím moc nepáraly, prostě do hmoty nasypaly pytlík piškotů a nazdar. Já jsem si ho trošku vytunila, upekla jsem spodek a použila cukrářské piškoty.

Na piškot budete potřebovat:
3 malá nebo 2 větší vejce
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce hladké mouky

Tvarohová hmota:
500 g tvarohu (je lepší balený než vaničkový)
150 g změklého másla
3 čerstvá vejce (pokud máte strach ze syrových vajec, tak vynechte, ale opravdu tam patří)
1,5 2 dcl hrnku mletého cukru
1,5 hrnku mléka
2 polévkové lžíce nebo 9 plátků želatiny
voda na namočení želatiny
ovoce (použila jsem kompotované broskve)

Ušleháme vejce s cukrem a opatrně přimícháme mouku. Nalijeme do dortové formy 25 cm a upečeme do růžova (cca 8 minut na 180°). Necháme vychladnout a formu po obvodu vyskládáme cukrářskými piškoty a na spod naskládáme ovoce,

Namočíme želatinu do vody a necháme nabobtnat. Ohřejeme mléko (aby bylo horké, ale nesmí vařit!) a namočíme do ní vymačkanou želatinu a necháme rozpustit. Necháme trochu zchladnout, aby směs nebyla horká, ale ani studená (cca 35 – 40° stačí).

Vajíčka, máslo cukr, tvaroh a mléko s želatinou promícháme ručním šlehačem a naběračkou opatrně nalijeme do formy. Směs je dost řídká, ale nebojte se, ztuhne :-D.

Necháme přes noc v lednici, můžeme ozdobit ovocem a hotovo.

Tak dobrou chuť!

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *