Cuketová buchta s citronovou polevou

Zahrádkářská sezóna je v plném proudu a jednou z oblíbených plodin, které zrovna dozrávají jsou cukety.

Na zapékání nebo grilování jsou vhodné spíš ty menší, mladé. Ale pokud vám nějaká přeroste, není nic jednoduššího, než ji použít do buchty. Díky cuketě bude krásně vlhká.

Receptů jsou spousty, ale u nás vede jednoznačně tento.

Potřebujeme:
400 g cukety
250 g krupicového cukru
450 g polohrubé mouky
4 vejce pokojové teploty
100 g rozinek
hrst nasekaných ořechů
4 lžíce rumu
125 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 lžičku mleté skořice

Na polevu: 100 g prosátého moučkového cukru, lžíci vody, lžíci citronové šťávy

Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180° a rozinky namočíme do rumu. Vejce ušleháme s cukrem do pěny a přidáme olej. V druhé míse si smícháme sypké suroviny a smícháme s tekutou částí. nakonec přidáme ořechy a rozinky.

Plech nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Nalijeme těsto a pečeme na 180° 50 – 60 minut. Špejlí vyzkoušíme, jestli je buchta dost upečená.

Namícháme si polevu a nazdobíme s ní buchtu podle fantazie. Nejjednodušší je to buď zdobicím sáčkem nebo prostě obyčejným pytlikem, kterému odstřihneme rožek.

Pozor – buchta musí být před nanášením polevy zchládlá

Tak dobrou chuť!
Zuzka

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře
  1. Helena zemenova napsal:

    Jednoznačně nejlepši recept.Konecne něco bez chuti perníku.ZuzaNko,dík.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.