Vypadá luxusně a přitom příprava není vůbec složitá. Rozhodně s ním neurazíte ani na nějaké oslavě, ale u nás se dělá i třeba na víkend ke kafi. Jenom počítejte s časem na ztuhnutí.
Na piškotový korpus budeme potřebovat:
3 malé nebo 2 větší vejce
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce hladké mouky
cukrářské piškoty
Vejce a cukr ušleháme do pěny opatrně vmícháme mouku. Nalijeme do kulaté formy o průměru 25 cm, kterou jsme si vymazali tukem a vysypali polohrubou moukou. Pečeme na 250° cca 8 minut do zlatova. Necháme zchladnout a po obvodu vyskládáme cukrářské piškoty rozkrojené napůl.
Náplň:
600 g smetany
600 g jogurtu
4 lžíce cukru
vanilka
20 g plátkové želatiny
Poleva:
200 g bílé čokolády
100g smetany
Želatinu si namočíme do vody a mezitím ohřejeme smetanu, cukr a vanilku tak, aby byla směs horká (POZOR nesmí vařit!). Želatinu vymačkáme a metličkou ji rozmícháme v horké směsi dokud se úplně nerozpustí.
Nakonec přidáme jogurt. Nejlepší je na to ruční šlehač.
Polovinu směsi nalijeme do formy, dáme vrstvu ovoce (u nás vedou borůvky a maliny) a opatrně dolejeme zbytek. Necháme v lednici ztuhnout.
Ohřejeme smetanu i čokoládu a smícháme dohromady. Já dávám ohřát do mikrovlnky, ale u čokolády pozor, aby se nepřipálila. Je potřeba ohřívat postupně a třeba po 30s promíchávat.
Polevu nalijeme na ztuhlý dort, ozdobíme ovocem a necháme vychladit.
Tak dobrou chuť!