Levandule jen proti molům? Zkuste sirup!

Miluju ji. Ty maličké fialové květy s úžasnou, uklidňující vůní. Dokonce jsem si i kvůli levanduli nechala udělat bílou kuchyň v provensálském stylu, aby mi všechny ty bílo fialové serepetičky s levandulí hezky vynikly. Vázičky, konvičky, dokonce celá sada smaltovaného nádobí a to nemluvím o všech těch pytlíčcích s touhle úžasnou rostlinkou.

Ani nemůžu uvěřit, že jsem tenhle zázrak přírody ještě tak před osmi lety úplně nesnášela. Prostě mi smrděla a bolela mě z ní hlava. Do skříně proti molům bych si snad radši dala naftalín než levanduli. Po druhém porodu se to změnilo. Kromě toho, že se mi začaly šíleně kazit zuby, jsem si zamilovala levanduli :-). Hold něco za něco…

Levandule nejen do skříně

Vždycky jsem si myslela, že levandule je dobrá tak maximálně proti hmyzu. Jednou jsem ale viděla v obchodě levandulový sirup. No fuj! Pak jsem někde v restauraci narazila na domácí levandulovou limonádu. Ne že bych ji chtěla, ale slečna číšnice byla trochu mimo a spletla objednávku. A byla překvapivě výborná. Ta limonáda. Slečna byla zmatená jak Goro před Tokiem…

Začala jsem pátrat a našla recept na domácí sirup, který jsem nakonec kvůli nedostatku levandule uložila, jak už to bývá, až na někdy. Jelikož všechny moje pokusy o pěstování levandule v květináči skončily, tak jako s většinou živých rostlin v mé péči, katastrofou. Až už jsem ji skoro naučila žít bez vody, tak chcípla… 😀

Ale… letos se zadařilo. Jelikož tchýně to s kytkami umí mnohem líp než já, oškubala jsem tu její.

První pokus o sirup dopadl na jedničku. Asi budu muset udělat ještě aspoň jednu dávku, jelikož dětičky, jak vždycky nad domácími sirupy ohrnovaly nos, jsou jak kobylky.

Domácí levandulový sirup

Potřebujeme:

200 g čerstvých levandulových květů
4 větší citrony
2 celé skořice
4 l vody
40 g kyseliny citronové
4 kg bílého cukru

Na barvu můžeme přidat hrst borůvek

Postup:

Levanduli, vodu, skořici, borůvky a citrony nakrájené na tenké plátky dáme do hrnce a 10 minut povaříme. Odstavíme a necháme minimálně 12 hodin macerovat.

Zcedíme do hrnce a přidáme cukr a kyselinu citronovou. Přivedeme téměř k varu (90°) a ještě horké plníme do sklenic. Já dávám do šroubovacích zavařovaček, které pak postavím dnem vzhůru a nechám zchládnout.

Z tohoto množství surovin budete mít cca 5,5 l sirupu. Ale věřte mi, je to fakt mááálo 😀

Levandule je prostě úžasná, už mám nasbíráno pár dalších receptů na vyzkoušení. Nebojte, podělím se o ně s vámi. Tak se těšte 🙂

Vaše Zuzka

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.