Nejlepší rohlíky

Teda nic mi nedalo tak zabrat, jako rohlíky. Milion pokusů z droždí i z kvásku… Čerstvě upečený byly super, ale druhej den jak beton.

Až jsem objevila recept od Míši Rau, která je pro mě nekonečným zdrojem inspirace. Ale protože jsem od přírody líná, tak jsem si ho trochu zjednodušila a upravila.

Jsou nadýchané, lehoučké a super i na zamražení. Peču je v podstatě ob den a vždycky mi je doma kradou pod rukama ještě teplý.

S těstem se skvěle pracuje a dá se použít na spoustu způsobů. Super jsou anglické rohlíky se slaninou a sýrem, těsto se dá různě plnit a dělala jsem z něho i tousťák. Ten je teda lepší nechat odležet do druhého dne, protože je fakt hodně nadýchaný.

Budeme potřebovat:

500g hladké mouky (můžeme dát půl na půl se špaldou nebo kdo má rád, tak čistě špaldu)
300g piva (nebo vody – i s vodou jsou super :-))
20g droždí
50g oleje
lžička soli
lžička krupicového cukru

Postup:

Droždí si rozdrobíme do misky a zasypeme cukrem. Počkáme, až se droždí rozpustí a rozmícháme na tekutou kašičku.

Přidáme k ostatním surovinám a umícháme hladké a pružné těsto (nemělo by moc lepit) a necháme přikryté hodinu kynout.

Těsto rozdělíme na 12 částí (cca 72g) a necháme cca 10 minut ležet. Nepřikrýváme. Těsto mírně oschne a při vyvalování se nebude lepit na váleček. Mě se na vyvalování rohlíků osvědčila silikonová podložka. Není potřeba mouka a krásně se rolují.

Kousky těsta rozválíme do trojúhelníku a smotáme rohlíky. Na plech se jich vejde šest. Necháme na plechu ještě 25 minut kynout a pak si rozpálíme troubu na 250°.

Jakmile je trouba nahřátá, rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače (troubu nenapařuju, pokud se rohlíky pořádně postříkají, není to potřeba) a můžeme posypat semínky nebo kmínem a solí. Nebo můžeme dát plátky slaniny a sýra. Pečeme cca 14 minut do zlatova. Pozor, pokud je trouba hodně nahřátá stačí i 10, je potřeba to vychytat :-).

Tak dobrou chuť! 🙂

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.