Tahle slaná buchta prodávaná na České ulici v centru Brna už cca 30 let je fenomén. V době vzniku tohoto legendárního „hladového okna“ nebyla pizzerie na každém rohu, tak jak je to dnes a nikdo v té době vlastně ani nevěděl, jak taková „pravá“ pizza vypadá. Takže se chodilo na „na Čáru“.
Už jako dítě na prvním stupni základní školy jsem na ni chodila a teď ji milují i moje pubertální děti. Takže mě před časem napadlo zkusit ji upéct doma a po pár pokusem si troufnu říct, že už je to konečně ono.
Vyzkoušela jsem různé druhy těsta i různé poměry surovin, ale nejvíc se mi osvědčilo těsto na Focacciu.
Takže pokud se chcete taky vrátit do dětství nebo prostě jen zkusit něco nového, tady je recept. Z tohoto množství uděláte dvě asi 30 cm placky.
TĚSTO:
310g hladké mouky
225g vlažné vody
30g oleje
7g čerstvého nebo 3g sušeného droždí
lžičku soli
půl lžičky cukru
NA OBLOŽENÍ:
kečup
sýr Eidam
salám Junior (fakt Junior! Nééé že si to zkazíte třeba kvalitní šunkou 😁)
cibule
oregano
POSTUP:
Připravíme si omládek. Smícháme droždí s cukrem, se 140g mouky a 140g vlažné vody, dobře promícháme a necháme 30 minut stát až nám směs „nabublá“.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme poměrně řídké těsto, které necháme 90 minut kynout.
Pokud chceme péct v pizza formách, po nakynutí rozdělíme na dvě části (Pozor, je to fakt slušná lepenice, ale stěrkou potřenou olejem to jde docela dobře) nebo celé množství dáme na menší plech vyložený pečicím papírem a prsty namočenými v oleji těsto rovnoměrně rozprostřeme.
Potřeme kečupem, posypeme cibulí a nahrubo nastrouhaným salámem a sýrem. Nakonec dáme oregano.
Pečeme na 220°cca 20 – 25 minut. Já po 15 minutách pomocí dvou plochých naběraček vyndám z formy a dám zpátky do trouby jen na rošt, aby byla pizza křupavá i ze spodu. Stačí 5 – 7 minut.
TIP: Pokud si budete chtít pizzu udělat do zásoby, upečte ji jen napůl (15 – 18 minut) a zamrazte.
TAK DOBROU CHUŤ!