Ricottové lívance s krémem Lemon curd

Taky už na vás „jde jaro“? Teď tím nemyslím zrovna nějaké harašení. Ale proti gustu…

I když máme teprve konec února, počasí je vyloženě jarní. Sluníčko svítí, nová zelená tráva podráží, ptáci zpívají… A i přestože ještě ráno dost mrzne, stejně už to jaro cítím ve vzduchu.
A nevím, je to jenom můj pocit, nebo se lidi na sebe tak nějak víc usmívají a jsou k sobě milejší? Mám jaro ráda, protože je to takové to spokojené období mezi nadáváním na sníh a zimu a brbláním na to, že je venku vedro.

Tak snad jsem to teď nezakřikla a nenapadne do zítřka půl metru sněhu.

Nevím, jak to máte vy, ale já jsem s tím oteplením nedávno dostala po všech těch zimních svíčkových a bramboračkách šílenou chuť na něco lehkého, sluníčkového a sladkého. Vzpomněla jsem si, jak babička dělávala lívance s vyšlehaným sněhem a protože jsem měla v lednici Ricottu, vrazila jsem ji tam taky (návod jak si vyrobit nejen Ricottu doma najdete ZDE).
No byla to pecka a jenom se po nich zaprášilo. Takže jsem se rozhodla se s vámi podělit o recept. Jasně je trochu složitější než na fofr palačinky, kdy člověk smíchá mouku, mléko, vajíčka a trochu cukru, ale ujišťuji vás, že výsledek stojí za to.

A když sluníčko, tak citróny…

Můžete si lívance namazat jakoukoliv marmeládou nebo třeba pokapat medem. Fantazii se meze nekladou a určitě budou taky super. Ale já jsem se rozhodla dovést je k dokonalosti a uvařila k nim ještě Lemon Curd. Je to citronový krém, používaný hojně v anglosaských zemích, buď samostatně nebo třeba jako přísada do krémů (luxusní je v kombinaci s tvarohem)

Tak a teď už se do toho pojďme pustit.

Na lívance potřebujeme:
200g hladké mouky
2,5 lžíce hnědého cukru
1 vanilkový cukr (pokud možno opravdu vanilkový, ne vanilínový)
250g ricotty
3 vejce
250ml mléka
30g rozpuštěného másla
50ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
½ lžičky soli
2 lžičky prášku do pečiva

Postup:
1. Bílky vyšleháme se solí do tuha.
2. V druhé míse ušleháme žloutky s oběma cukry, přidáme ricottu, mléko a prošleháme dohromady.
3. Přidáme rozpuštěné máslo a citronovou šťávu. Pouze spojíme na nízké otáčky.
4. Vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zase spojíme.
5. Opatrně vmícháme ušlehané bílky.
6. Smažíme na nepřilnavé pánvi do zlatova.

Ricotta:
Italský sýr vyráběný ze syrovátky, která zůstává po výrobě běžných sýrů. Je bílá, lehce nasládlá a trošku „drhne“ na jazyku. Je výborná na pomazánky a ve sladké kuchyni třeba do krémů. A když ji přidáte do bábovky nebo koláče bude úžasně vláčný.
Pokud nemáte možnost si ji vyrobit doma (návod ZDE), seženete ji v běžných supermarketech za cca 30,-/250g.

POKUD CHCETE VĚDĚT JAK VYROBIT NEJEN RICOTTU, ALE I NAPŘÍKLAD KORBÁČKY NEBO JOGURT, PŘIJĎTE NA KURZ

 


I mládě se zapojilo do výroby 🙂

A teď ten luxusní LEMON CURD

Na asi ¼ l skleničku potřebujeme:
70g třtinového cukru
70ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
50g másla
4 žloutky
kůra ze dvou citronů (pokud možno bio)

Postup:
1. Kůru opravdu jemně nastrouháme (pouze žlutou část, bílá je hořká)
2. Žloutky rozšleháme, smícháme s ostatními přísadami a ve vodní lázni mícháme a zahříváme do zhoustnutí
3. Krém můžeme uchovávat v lednici až 2 týdny.
(tento recept jsem si kdysi opsala někde na internetu, takže tímto děkuji autorovi)

Tak dobrou chuť a o svoje výtvory se podělte na Faceboku.

 

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.