Proč vyrábět doma?

Ne, nebudu vás nabádat k bojkotu supermarketů a obchodů s potravinami. I já chodím samozřejmě nakupovat. Pravděpodobně jen málokdo z nás má za barákem vlastní lán pole s pšenicí, ze které si mele mouku nebo v garáži zaparkovanou krávu na mléko.

Přestože je výroba čehokoliv doma poslední roky na vzestupu, možná si i vy stále ještě kladete otázku, proč zrovna vy byste se měli do něčeho takového pouštět a proč se vlastně zatěžovat nějakou domácí výrobou, když si všechno můžeme během pár minut koupit v prodejně nebo ještě lépe na internetu s dovážkou až domů?

Protože…

1. … můžete zapojit děti. Teda ne úplně všechny. Ty naše jsou většinou strašně akční, ale když přijde na věc, tak jsou spolehlivě někde v trapu. Výjimka jsou snad jen vánoční perníčky. Ale možná to ve vašem případě bude ideálni příležitost pro trávení společného času.

 

2. … relaxujete. Pokud tedy nepřipálíte třeba marmeládu. To se vám ten relax prodlouží o drhnutí hrnce…

3. … tvoříte něco, co má smysl a výsledky. Já si dodnes pamatuju ten pocit, když jsem vyklopila svůj první bochánek sýra. Připadala jsem si faaaaakt dobrá.

A taky si pamatuju své dva pokusy o kváskový chleba. V obou případech by se s ním daly zatloukat hřebíky… Stane se…

4
. … víte co jíte. Ve svých výrobcích máte jen to, co si tam přidáte. Bez škrobů, zahušťovadel, konzervantů. Já vím, že při tom množství chemie, která nás obklopuje, je to jen kapka v moři, ale proč si tu životosprávu trošku nezpříjemnit?

5
. … chuť domácích výrobků je s kupovanými nesrovnatelná. Třeba když na vás při sypání špetky chilli do marmelády skočí pes a hrkne vám tam půl pytlíku… I to se stane. Ale je pravda, že ve chvíli, kdy ochutnáte třeba svůj vlastní sýr, pravděpodobně si ho půjdete koupit do obchodu už jen v nouzi nejvyšší.

A jako bonus…
…můžete svými výtvory ohromit třeba tchýni, sousedku nebo ne úplně oblíbenou kolegyni

Samozřejmě ne vždycky všechno vyjde podle vašich představ. Já jednou vyhodila povidla i s hrncem a jak dopadl kváskový chleba, jsem psala o pár řádků výš. Ale ta radost, když se něco podaří a rodina vám to pochválí, za těch pár nepovedených pokusů rozhodně stojí.

To nestíhám…

Pokud něco tvoříte vlastníma rukama, musíte do toho vložit energii a hlavně ČAS. Ano, ten čas, kterého máme všichni tak strašně málo. Diáře narvané k prasknutí, člověk přiletí z práce s jazykem na vestě, rychle s dětmi úkoly, rychle něco k večeři, ještě by se stihla vyprat jedna pračka, vyčistit zuby a spát.

Věřte mi, i já to dobře znám. Ale naučila jsem se výrobu ať sýrů (návod jak si vyrobit domácí sýr najdete ZDE) nebo třeba marmelády brát jako koníček u kterého odpočívám. Teda když není zrovna před Vánocemi, kdy si všichni známí vzpomenou, že by chtěli na svátky nivu nebo korbáčky, ale o tom zase někdy jindy.

Jedna malá rada na závěr…
Pokud se rozhodnete vyrábět něco doma, snažte se zaměřit na výběr kvalitních a nejlépe sezónních surovin. Na sýry si sežeňte kvalitní zdroj mléka. V případě ovoce a zeleniny je samozřejmě nejlepší mít vlastní. Ale pokud nemáte, nemusíte hned utrácet za ty předražené s certifikátem bio. Někdy se stačí poptat známých nebo sousedů, co mají zahrádky. Mnohdy se přebytků za pár korun rádi zbaví.

Jo a nejlepší jablečná marmeláda je z padaných jablek (ano, z těch červivých)

Takže domácí výrobě zdar!

Vaše Zuzka

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.