Zpátky do dětství – bezový sirup

Moje babička i děda, i když bydleli na brněnském sídlišti v paneláku, oba pocházeli z vesnice, takže o domácí marmelády, sirupy a další „homemade“ speciality u nich nebyla nouze.

Děda od dubna objížděl okolí Brna a sbíral nejen houby, ale hlavně bylinky, které pak sušil po celém bytě a z kterých potom míchal na zimu úžasný čaj pro celou rodinu. Dodnes si vzpomínám na jeho chuť. Topinka s pomazánkou z rybiček v tomatu a dědův čaj s medem a citronem… Jako děti nás bral o prázdninách s sebou a vlastně hlavně díky němu dnes rozeznám podběl od řebříčku. I když na co se který používá, si už nepamatuju… No, třeba se i k bylinkám někdy dopracuju.

Ale co jsem milovala ze všeho nejvíc, byl babiččin bezový sirup. Ani ta brněnská chlorová voda co tekla z kohoutku, mi tenkrát nevadila. Netuším, z jakého množství ho tenkrát vyráběli, ale jestli jsme přijeli v létě nebo v zimě, na kuchyňské lince vždycky stála půllitrová lahev od Fernetu s touhle mňamkou.

Když jsem vyrostla, občas jsem zkusila koupit bezový sirup v obchodě. Ale nikdy to prostě nebylo ono… Tak si ho už několik let vyrábím sama a prostě není nic lepšího.

Tak si vyrazte taky natrhat, momentálně kvete doslova na každém rohu.

MŮJ TIP: vložte jeden velký, čerstvý květ bezu do půllitrového hrnku, přidejte dvě kolečka citronu a přelijte horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat, zceďte a oslaďte medem.

BEZ ČERNÝ (Sambucus nigra)

Listnatý keř, který má široké využití v léčitelství. V potravinářství se používají hlavně bobule – bezinky, které v syrovém stavu mají projímavé účinky. Sušením nebo vařením se tento účinek ztrácí. Z plodů bezu se dá připravit vynikající likér, sirup, marmeláda nebo víno.
Z květů se připravuje bezový sirup nebo zkvašením osvěžující limonáda (recepty najdete níže)

Má nezastupitelnou úlohu v lidovém léčitelství. Sbírají se všechny části rostliny (květ, list, kůra v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu)
Naši předkové léčili bezem snad vše. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, práškem z rozdrcených sušených listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výborný při zažívacích potížích, nevolnosti a pomalém trávení.
Šťáva z plodů působí blahodárně při léčbě migrén a nervových poruch (například při zánětu trojklanného nervu).

ZDROJ: WIKIPEDIE

BEZOVÝ SIRUP

Potřebujeme:
25 velkých květů bezu
2l vody
2kg cukru
2 citrony
20 g kyseliny citronové

Postup:
Květy a citrony nakrájené na tenké plátky zalijeme studenou vodou. Necháme 24 h louhovat.
Zcedíme a přelijeme do hrnce. Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Necháme přejít varem a odstavíme. Ještě horké plníme do lahví.
Já dávám do šroubovacích zavařovaček 0,7l, které postavím na víčko a nechám zchladnout.

TIP: Pokud nechcete sirup převařovat, aby neztratil zdraví prospěšné látky, zalijte květy a citrony PŘEVAŘENOU vodou a po přidání cukru a kyseliny cironové zahřívejte pouze než se cukr rozpustí. Naplňte do lahví a uchovávejte v chladu, protože i když je tam kyselina citronová jako konzervant, může se stát, že vám sirup začne v teple kvasit. Tento způsob je tedy vhodný pouze pro menší množství. Třeba mně by se 20l takto připraveného sirupu do lednice nevešlo…

BEZOVÁ LIMONÁDA

My jsme tomu doma říkali i bezové víno nebo bezový šampus. Na verandě nám začátkem června vždycky stálo šest až deset 4l lahví s naloženými květy a když bylo venku horko, tak s ledem to absolutně nemělo chybu.

Potřebujeme:
10 velkých květů bezu
1 kg cukru
4 l vody
2 citrony
špetku droždí

Postup:
Vodu a cukr dáme do hrnce a přivedeme k varu. Odstavíme a vložíme květy a citrony nakrájené na tenké plátky. Necháme vychladnout, celý obsah hrnce přelijeme do skleněné nádoby. Nahoru místo víčka natáhneme kousek plátna nebo papírový ubrousek, aby nám tam nelezly mušky „lihulky“ a postavíme na světlé, teplé místo. Zhruba po týdnu přecedíme a buď vypijeme nebo pokud chceme nápoj méně sladký a alkoholičtější, necháme ještě dál kvasit.

Tak ať se daří a nezapomeňte se pochlubit na Facebooku.

DOBROU CHUŤ!

Vaše Zuzka

"Jmenuji se Zuzana Hradílková. Už několik let se zabývám výrobou sýrů a dalších potravin. Své zkušenosti ráda předávám dál.Termíny kurzů najdete tady Učím své klienty, jak si jednoduše, s pomocí běžně dostupných surovin, vyrobit během pár hodin z mléka výborné sýry. Domácí a bez zbytečné chemie. Víc o mě zjistíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.